Estat actual de les Reserves Genètiques de truita mediterrània dels rius Freser, Aigua de Valls i Flamicell
Determinació de l'estat actual de les Reserves Genètiques de truita mediterrània dels rius Freser, Aigua de Valls i Flamicell
La truita autòctona dels rius de vessant mediterrània de Catalunya està fortament afectada per la repoblació amb soques de piscifactoria d’origen atlàntic. La hibridació entre els dos tipus de truita causa introgressió, és a dir, l’entrada de gens al·lòctons a les poblaciones natives. La introgressió genètica pot conduir a una pèrdua d’adaptacions locals a l’ambient propi de cada riu i, per tant, pot afectar a la supervivència de la població a mig o llarg termini. Aquesta és una de les principals amenaces per a la consevació de la truita mediterrània.
A Catalunya, com a mesura de protecció per a la truita autòctona, alguns trams fluvials han estat declarats Reserves Genètiques, en les quals s’estableix la prohibició d’efectuar-hi repoblacions per evitar la contaminació genètica. L’objectiu del treball va ser actualitzar la informació genètica de les poblacions de truita de les reserves genètiques i trams contigus de les conques del Freser, Aigua de Valls i Flamicell, amb la col·laboració del Laboratori d'Ictiologia Genètica de la Universitat de Girona.
Client: Àrea de Pesca Continental, Generalitat de Catalunya
Data: 2014
Projectes relacionats
-
Patrons de mobilitat de la truita (Salmo trutta)
-
Actuacions per a la conservació del cavilat i la truita a la conca de la Garona
-
Diagnosi ambiental de les zones lliures de pesca sense mort de Catalunya
-
Estudi de la mida mitjana de la truita en les zones d’alta muntanya de Catalunya
-
Estat de conservació dels peixos a la conca de la Garona