El diari el Punt Avui ha publicat un article sobre l’estudi de mobilitat de la truita que ha promogut Endesa en el riu Flamisell (Lleida).
GESNA s’ha encarregat de l’estudi de moviments. Per això es va monitoritzar el moviment de 998 truites, marcades amb transmissors individualitzats (PIT Tags), al llarg d’un any complert. Mensualment es registrava la posició de les truites mitjançant un lector de PIT Tags i un GPS amb precisió inferior a 5 m. Els resultats obtinguts indicaren que el 80% de les truites no es mogueren més de 100 m durant l’any, i tan sols un 5% realitzaren desplaçaments de més de 500 m.
Conjuntament amb l’estudi de moviments, també es realitzà un estudi genètic per tal de detectar si hi havia diferències entre les truites mòbils i les sedentàries. Aquest fou realitzat per l’Institut de Recerca Biomèdica de la Universitat de Lleida que va recollir mostres de totes les truites marcades. Els resultats permeteren identificar una variant genètica associada a la mobilitat de la cua dels peixos.
La hipòtesi d’aquest estudi és que la truita de riu és un salmònid d’avantpassats migradors, esdevingut sedentari en els rius de capçalera dels Pirineus, i que els exemplars més mòbils han conservat part de l’empremta genètica migradora dels seus avantpassats.
Més informació: http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/1-territori/11-mediambient/830265-truites-sedentaries.html